Olet täällä

Holiday Inn historia

Holiday Inn on brittiomisteinen - alkujaan amerikkalainen - hotellibrändi, joka kuuluu nykyisin InterContinental Hotels Groupin hotelliperheeseen. Holiday Inn -hotelliketjun perusti vuonna 1952 Kemmons Wilson. 

HOLIDAY INN -TARINA

Holiday Inn -hotelliketjun perustaja on Kemmons Wilson. Holiday Inn -hotellien tarina syntyi turhautuneen isän perhelomalla. Vuonna 1951 Dorothy suostutteli lopulta Kemmonsin pitämään työstään tauon, joten he pakkasivat lapset - kaikki viisi - ja suuntasivat Washingtoniin.

Kun he saavuttivat määränpäähänsä, Kemmons oli muotoillut idean, joka oli syntynyt matkan aikana koettujen epämukavuuksien takia hänen ja hänen perheensä kulkiessaan yli maan. Kemmons tympääntyi häneltä perittyihin lisämaksuihin, joita piti maksaa jokaisesta lapsesta kaikissa tienvarsimajoituksissa, joissa perhe yöpyi. Myös ahtaat ja epämiellyttävät huoneet tuskastuttivat Kemmonsia. Niinpä hän päätti keksiä uudenlaisen majoitustuotteen. Hänen ajatuksena oli rakentaa 400 motellia eri puolille maata, jokainen päivän ajomatkan päässä seuraavasta. Kemmons mittasi jokaisen huoneen tarkasti nurkasta nurkkaan kaikissa huoneissa, joissa perhe oleskeli.

Kun hän palasi Memphisiin, hänellä oli ihanteelliset mitat tehokkaalle ja mukavalle motellihuoneella. Hänen kaavansa oli niin tarkka, että se on pysynyt standardina monille nykypäivänäkin rakennetulle hotellihuoneelle.

Matkustava perhe mielessä hän kehitti myös muita ominaisuuksia, joista tuli hotellialan standardeja:

 • Standardoitu huonekoko (12 jalkaa x 26 jalkaa sisältäen kylpyhuoneen)
 • Uima-allas
 • Ilmainen televisio huoneessa
 • Puhelimet huoneissa
 • Jääkoneet
 • Ravintola
 • Ei maksua alle 12-vuotiaista lapsista, jotka yöpyivät vanhempiensa kanssa (näin sai alkunsa nykyisinkin käytössä oleva Kids Stay and Eat Free -ohjelma)

Musikaalista hotelliketjun nimi

Takaisin Memphiksessä Kemmons pyysi suunnittelijan laatimaan luonnokset muistiinpanoistaan. Suunnittelija sattui katsomaan Bing Crosby -elokuvaa työskennellessään ja kirjoitti elokuvan nimen suunnitelmiinsa. Elokuva oli Holiday Inn. Kemmons piti nimestä ja näin ikoninen  hotelliketju syntyi.

Ensimmäinen Holiday Inn -hotelli

Vuoteen 1952 mennessä ensimmäinen Holiday Inn avattiin Memphisissä, Tennesseessä. Vuoden 1953 loppuun mennessä hänellä oli neljä hotellia auki, mutta hän ei pystynyt rakentaa uusia, koska rahat olivat loppu.

Rahan puute ei kuitenkaan estänyt Kemmonsia. Hän teki yhteistyötä Wallace Johnsonin kanssa ja he suunnittelivat ”franchising” -konseptin. Kivisen alun jälkeen heidän ensimmäinen franchising Holiday Inn avattiin Clarksdalessa, Mississippissä vuonna 1954.

Vuonna 1957 he järjestivät ensimmäisen julkisen listautumisannin 120 000 osakkeella 9,75 dollarin kurssilla. Tämä tapahtuma auttoi heitä pääsemään vauhtiin hotellien rakentamisessa. Vuonna 1958 avattiin 50. Holiday Inn ja seuraavana vuonna jo sadas. 

Kemmons jatkoi innovaatioita, vaikka Holiday Inn -hotelliketju kasvoi tähtitieteellisellä nopeudella - kahdella Holiday Inn -hotelliavauksella joka viikko aina vuoteen 1962 saakka. Joitakin merkittävimpiä innovaatioita olivat:

 • Kumppanuuden muodostaminen Gulf Oilin kanssa, joka sisälsi Gulf luottokortin, jolla saattoi maksaa hotellioleskelunsa
 • Yhteistyösopimuksen tekeminen Pan American Airwaysin kanssa
 • Hankki yli 30 yritystä, jotka toimittivat lähes kaiken, mitä Holiday Inn -franchisinghaltija tarvitsi, avatakseen uuden hotellin ja rakennuttaen esittelytilan materiaalien näyttämiseksi ja myymiseksi
 • Ensimmäisen hotellialalle tarkoitetun keskusvarausjärjestelmän (Holidex) luominen yhteistyössä IBM:n kanssa.

Vauhti kiihtyi edelleen ja vuonna 1963 oli avoinna jo 400 Holiday Inn -hotellia. Seuraavana vuonna hotelleja oli jo 500. Ensimmäinen Euroopan Holiday Inn avautui 1968 Hollantiin Leideniin.